Keresés ebben a blogban

2011. június 29., szerda

"Rigó Jancsi" Ilus néni módra



Ilus néni anyósom testvére, nagy értője a süteményeknek.
Már régen nem találkoztam vele, nem tudom mi van vele csak remélem, hogy jól van és talán még sütit is süt a dédunokájának.
A sütijének az ízét még mindig a számban érzem, sok éve, hogy elkértem a receptjét, azóta sok sok ünnepi alkalom megédesítője volt.
Eddig még bárki megkóstolta mindenkinek nagyon ízlett, mindenki emlegeti. A "Tibi csoki"   imádó vőm szerint ez még annál is jobb pedig abból több kilót be tudna falni, no ebből is!



Rigó Jancsi


8 tojásból piskóta:

8 egész tojást 4 dl kristálycukorral habosra keverünk.
5,2 dl lisztet, csipet sütőport 3 evőkanál kakaóport belekeverünk apránként.
Közép meleg sütőben sütjük  (gáz tepsi)
A kész piskótát kétfelé vágjuk, a tetejét külön tesszük, csoki mázzal bevonjuk, felkockázzuk.

Csoki máz:

20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor, dió nagyságú vaj, összekeverni és ráönteni 3 evőkanál forró vizet, gyorsan összekeverni és ráönteni a tésztára.

Maradék csokiból, vagy tortabevonóból is lehet: vízfürdőben felolvasztjuk a csokit és annyi étolajat teszünk hozzá, hogy jól kenhető legyen.

Krém:

3/4 liter tej, 13 evőkanál kristálycukor, 2 vanillincukor, 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál kakaópor.
Kevés tejjel összekeverjük a cukrot meg a lisztet, hogy ne legyen csomós, majd hozzáöntjük a többi tejet és sűrűre főzzük.

30 dkg vajat vagy RAMA-t kissé kikeverünk és a kihűlt masszához adjuk.
Az alsó lapot megkenjük vele és a csokival bevont felső lapot rátesszük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése