Ennyi cseresznye még sohasem volt a fán, egy hete már álmomban is cseresznyéket látok.
Legalább 100 kiló cseresznye ment át a kezeim közt.
Kompótnak raktam el egy részét,49 üveggel lett.
Legalább 20 - 25 kg ot lefagyasztottam, ennek a felét ki is magoztam.
32 kg lett tisztán kimagozva az a cseresznye amit úgy tettem el ahogy a "pincés meggyet" szokás, (44 üveg lett) záróakkordként még főztem lekvárt is,ez csak 1,5 kg volt, ebből 6 kicsi üveg lett.
Még az a szerencse van meggymagozóm, igaz van már vagy harminc éves, de még használható, igaz néha mérgelődöm vele. Másfél óra alatt kimagoztam ezt a kád cseresznyét. Kézzel magozhattam volna fél napot, mert a cseresznye nagyon kemény a kezem meg már gyenge.
Cseresznyekompót:
A kompóthoz nem magoztam ki a cseresznyét, Szirupot főztem, 1 liter vízhez 30 dkg cukrot tettem mert a cseresznye jó édes volt. Tettem bele citromsavat, szegfűszeget, fahéjat őrölve és amit a kompótból sem tudok kihagyni vanillincukrot. Meg persze tartósítószert.
Egy nagy fazékban 6 liter vízből forraltam fel a szirupot, az előkészített cseresznyét kis adagonként leforráztam benne. Csak addig hagytam a szirupban amíg a színe kicsit megváltozott és mertem is az üvegekbe.
A végén kiegészítettem a szirupot, hogy elég legyen az üvegekbe, felforraltam és így forrón az üvegekbe mertem.
Csavaros üvegekbe raktam, de a tetők alá mindig teszek folpack fóliát is.
Száraz duntszthoz mindig a hűtőtáskákat használom, kibélelem újságpapírral, a nagyobbakba két sor üveg is elfér egymáson.
Másnap kiszedem, felcímkézem és mehet a helyére.
Pincés meggy:
Vagyis cseresznye, vagy szilva, vagy akármi ami elég érett és levet ereszt.
5 kg gyümölcs
1 kg cukor
1 dl 10% os ecet
Tartósítószer előírás szerint
A gyümölcsöt előkészítés után a hozzávalókkal összekeverni, majd 3 napig kevergetni majd üvegekbe tölteni.
Nagyon finom sütikbe, gyümölcsmártásba, salátába, csak úgy megenni.
Egyetlen hátulütője, hogy nagyon kell figyelni nehogy hibás gyümölcs kerüljön bele mert esetleg megforr.
Én bizony így jártam, mert kevés időm volt vele foglalkozni, meg meleg is volt, bizony az üvegek tetején felpúposodott a celofán.
Még az a szerencse idejében észrevettem nem romlott meg a gyümölcs íze sem változott. Mit volt mit tenni átforraltam és újfent üvegekbe töltöttem, duplán dolgoztam.
Női felmenőim mondása jutott eszembe: "Hamari melónak sz ..os a vége!"
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése