Keresés ebben a blogban

2012. január 5., csütörtök

Megint süti!


Ilyenkor télen gyakrabban eszünk narancsot, hiszen mondhatni ez a szezonja, ezt a finom sütit érdemes kipróbálni.

Francia narancsos süti:

Én muffin formában szoktam sütni, az eredeti receptnél kagyló formában van, szerintem bármilyen formában ki lehet sütni.

24 db muffin-hoz:

22.5 dkg vaj vagy margarin
30 dkg rétesliszt
22,5 dkg porcukor
2 kávéskanál sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
2 evőkanál reszelt narancshéj
5 tojás
2 evőkanál narancslé

muffin papír, vagy zsír és liszt a forma kenéséhez

A vajat vagy a margarint felolvasztjuk, lehűtjük, hogy ne legyen meleg, én a mikróban 400 W-on 1 perc alatt szoktam megolvasztani, így nem forrósodik fel csak elolvad.

A lisztet, a cukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot, és a narancshéjat összekeverjük.

A tojásokat a narancslével simára keverjük, majd habverővel tovább keverve hozzáöntjük a lisztes keveréket.
Addig keverjük amíg sima könnyű tésztát nem kapunk, majd beledolgozzuk a vajat is.
A hűtőszekrényben egy órát pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokon. A muffin formát kikenjük, vagy kibéleljük, 3/4 részig megtöltjük a masszával.
Körülbelül 20 perc alatt aranysárgára sütjük.
Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.

Ezt a receptet a "Főzzünk könnyedén" recept kártya gyűjteményben találtam, mivel szeretjük a narancsos dolgokat gyakran elkészítem.
Amikor nincs itthon narancs akkor sem jövök zavarba, mert a narancsok héját burgonyahámozóval lehámozom, megszárítom , kávédarálóval durvára darálom és egy üvegben tárolom.
Narancslé helyett citromlé is jó bele. a szárított narancshéjat elkészítés előtt egy kevés citromlében feláztatom így nem marad kemény.


Gesztenyekrémes piskótaszelet:


Piskóta:


6 egész tojás
3dl kristálycukor
4 dl liszt
1 csipet  sütőpor

A tojásokat a cukorral kikeverjük,majd lassacskán belekeverjük a sütőporos lisztet.
Közép-meleg sütőben sütjük.

Krém:

1 cs gesztenyemassza
1 cs vaníliás pudingpor
25 dkg margarin
3 dl tej
5 evőkanál kristálycukor

A pudingport a tejjel és a cukorral felfőzzük, a gesztenyemasszát villával összetörjük.
Amikor a puding már langyos belekeverjük a margarint és a gesztenyemasszát.
Habverővel jól kikeverjük amikor kihűlt a piskótába töltjük.

A tetejét csokoládéreszelékkel díszítettem, de lehet rá csokimázat is tenni, vagy tortadarát, de aki nem szereti elég csak a krémmel megkenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése