Keresés ebben a blogban

2012. október 2., kedd

Húsevőknek!


Hentestokány:

0,5 kg sertéshús, comb, lapocka vagy tarja
1 evőkanál zsír vagy margarin
10 dkg füstöltszalonna
2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
 só, bors
2 evőkanál paradicsompüré
4-5 db savanyú uborka

Megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát, majd beledobjuk az apróra vágott hagymát, félig megpirítjuk.
Beledobjuk az összetört fokhagymát és felengedjük egy kevés csontlével, vagy vízzel.
Zsírjára pirítjuk és beletesszük a "laskára" vágott húst ízesítjük sóval, borssal, elpároljuk a levét.
Ismét kevés csontlével vagy vízzel felengedjük, de mindig csak kevéssel hogy saját gőzében párolódjon.
Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a paradicsompürét és puhára pároljuk.
Amikor egészen megpuhult, beletesszük a felkarikázott uborkát, teszünk bele annyi csontlevet, vagy vizet,
hogy ne legyen hosszú leve, csak jó szaftos legyen, összeforraljuk.
Rizst készítünk mellé.


Mexicói tokány:

0,5 kg sertéshús
1 evőkanál zsír vagy margarin, olaj is lehet
3  fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors
őrölt szegfűbors, borókabogyó, szegfűszeg
1 kicsi sűrített paradicsom
20 dkg mexicói zöldségkeverék

A zsiradékból és a hagymából pörköltalapot készítünk, üvegeste pároljuk, belenyomjuk a fokhagymát és hozzátesszük a húst.
Fűszerezzük, kicsit pirítjuk a saját levében, majd hozzátesszük a paradicsompürét. annyi vizet teszünk hozzá, hogy ne legyen túl hosszú leve.
Amikor a hús már majdnem teljesen puha, hozzátesszük a zöldségkeveréket és készre pároljuk.
Ha a paradicsom savanyú tehetünk bele egy kis cukrot, ne legyen édes, csak kellemes.

A borsot, szegfűborsot, borókabogyót, szegfűszeget, mindegyikből egy kiskanállal, összedarálom, fűszerdarálóval, (kávédarálóval) és húsételekbe, levesekbe használom, nagyon finom íze lesz tőle.
Amikor friss paprika, paradicsom van a pörköltalapba teszek apróra vágva, télen az eltett lecsót szoktam beleaprítani a kis "csopperemmel".
Rizst szoktam mellé készíteni.


Fűszeres sült oldalas:

1 kg oldalas
10 dkg füstöltszalonna
 1 diónyi margarin
1 evőkanál majoránna
1 mokkáskanál bors, szegfűbors, szegfűszeg, borókabogyó ledarált keveréke.
3-4 gerezd fokhagyma


Az oldalast a csontok mellett összevágom,
A margarinon megpirítom az apróra vágott szalonnát és a húsokat fehéredésig pirítom benne.
A lángot kisebbre veszem  a fokhagymát a fűszereket rászórom és összeforgatom. Szükség esetén sózom, a szalonnától függ kell-e.
Felengedem annyi vízzel, hogy épp csak ellepje, lefedve addig párolom, amíg a csontokat ki lehet belőle húzni.
Kicsontozom, fedő nélkül zsírjára pirítom.
Kedvünk szerinti köretet adunk mellé. Én petrezselymes krumplit, vagy zöldséges rizst szoktam mellé készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése