Bármiféle névvel illetjük nagyon egyszerű és finom, legalábbis számomra. Én lecsóval és szalonnatepertővel szeretem a legjobban.
Gánica:
Két főnek 4 szem közepes krumplit megtisztítunk kockára vágunk és sós vízben puhára főzzük. Én a főzővízbe szoktam 2-3 szem citrompótlót tenni ha krumplit főzök, így nem barnul meg szép fehér marad. Annyi vizet tegyünk rá, hogy éppen ellepje.
Amikor már jó puha, burgonyatörővel beletörjük a főzővízébe. Apránként annyi lisztet teszünk bele, hogy még jól keverni tudjuk. Éléggé rátapad az edény falára, de ez nem baj. Levesszük a tűzről.
Olvasztott zsírral kicsit megöntözzük és a zsírba mártott kanállal, kanálnyi "nokedliket" szaggatunk belőle.
Én a füstölt szalonna zsírjával teszem mindezt.
Aztán beborítom lecsóval, megszórom a szalonna tepertővel és beteszem a mikróba, hogy jól összemelegedjen, de be lehet tenni a sütőbe is.
Édesanyám hagymát szokott rá pirítani és jól meglocsolta tejföllel, így is finom, kinek - kinek gusztusa szerint.
Szinte garantált a gyomorégés, vagy az epegörcs, de nem bánom, nagyon szeretem.
Hogy télen se kelljen lemondanom erről az étekről, midig teszek el :
Lecsó télire:
0,5 liter olaj
5 kg paprika
3 kg hagyma
2 kg paradicsom
A hozzávalókat előkészítem.
A hagymát karikára vágom és elkezdem az olajon párolni. Közben a paprikát felszeletelem, mire ezzel végzek a hagyma is megpárolódott, persze azért közben kevergetem.
Beleteszem a paprikát, ezt is néha megkeverem, de közben összevágom a paradicsomot karikára.
Amikor elkészülök vele ezt is beleöntöm. Sózom ízlés szerint, ha nagyon savanyú a paradicsom szoktam bele tenni egy kis cukrot, persze édes ne legyen, csak kellemes.
Aztán addig sütöm amíg olyan lesz az állaga, mint amikor a lecsót hétköznapi mennyiségben sütni szoktam.
Mielőtt elzárnám a gázt teszek bele nátrium benzoátot egy kiskanállal, ezt elkeverem amíg feloldódik.
Az üvegeket egy fémtálcára teszem, a forró lecsót belemerem. Mielőtt rátenném a tetejét kanállal kicsit lenyomom, hogy az olaj legyen a felszínén.
A tető alá folpacot teszek, aztán száraz dunsztba teszem.
Aztán télen egy gyors ebédhez szeletelek bele virslit, mellé egy kis rizst és már ehetünk is.
Ételbe, pörköltbe, paprikás krumpliba is mindig teszek belőle nagyon jól megízesíti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése