Keresés ebben a blogban

2011. november 21., hétfő

Süti, süti, süti!

Közelednek az ünnepek és a sütigyártás időszaka.
Én az ünnepeken kívül is mindig gyártom a sütiket, amikor jönnek az unokáim az  a gyakori kérdés mit sütöttél Nagyi! Így mindig kell lenni valami finomságnak, arról nem is beszélve, hogy én is szeretem.

A barátnőm lánya cukrász, nagyon finom sütiket süt tőle kaptam a következő receptet.


Mandulás lepény - Zsókától



Tészta:

6 db tojás
25 dkg margarin
31 dkg cukor
31 dkg liszt
1/2 csomag szalalkáli
1 mandula aroma - zöld
kakaópor

A cukrot a margarinnal jól kikeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet és a szalalkálit, majd a tojások habbá vert fehérjét.

Három részre osztjuk: - egyet sárgán sütünk
                                  - egybe kakaót teszünk
                                  - a harmadikba a mandula aromát

Sütőpapírra terítve sütjük, 180 fokon.

(Aki még nem használt szalalkálit, ne lepődjön meg, penetráns illatok terjengenek amikor a tészta sül, de ahogy kihűl eltávozik a szag is.
Én az ilyen jellegű süteményeket akkor szeretem sütni amikor nincs itthon senki, megkímélem magam a megjegyzésektől, hogy már megint hú.. szagút sütök.
Azért megijedni nem kell tőle mert a tészta nagyon finom lesz tőle, csak senkinek ne engedjük kinyalni a tálat.)

Krém:

20 dkg margarin
20 dkg cukor
2 vaníliás cukor
7 dl tej
4 púpos kanál liszt

A cukrot és a margarint habosra keverjük.
A tejet a vaníliás cukorral és a liszttel sűrűre főzzük, amikor kihűlt hozzákeverjük a margarinos keveréket és a lapok közé töltjük.

A tetejére csokimázat teszünk, én tortabevonót szoktam.
A csokit vízfürdőben felolvasztom, annyi étolajat keverek hozzá, hogy jól kenhető legyen.



Túrótorta - Zsókától



25 dkg margarin
20dkg porcukor
3 tojás sárgája

50 dkg tehéntúró
3 vaníliás cukor
1 citrom héja és leve
kevés tejföl

0,5 l tej
1 evőkanál kristálycukor
1 tasak zselatin 20g

A margarint a porcukorral és a tojássárgájával habosra keverjük.
A túrót a vaníliás cukrot a citromhéját, a levét és egy kevés tejfölt összekeverjük.
A tejet a zselatinnal és a cukorral kikeverjük és 10 percig állni hagyjuk. Majd felforraljuk és ha kihűlt összekeverjük a két előző masszával.

Tortaformába öntjük és ha kicsit keményedik gyümölccsel díszítjük és gyümölcskocsonyával leöntjük.
Én őszibarack befőttel készítettem és a gyümölcskocsonyához a befőtt levét is felhasználtam, ez volt a fiam szülinapi tortája.


Babapiskótás torta sárga krémmel és gyümölccsel (Ex-has)




Boróka szülinapjára azt kérte a lányom valami könnyű krémes babapiskótás tortát süssek.
Mindenhol keresgettem, de egy az egyben kedvemre valót nem találtam, így magam alkottam egyet.

1 csomag babapiskóta 25 dkg
Gyümölcs, vagy befőtt


Sárga krém:

0,5 l víz
15 dkg cukor
2 cs vaníliás pudingpor
6 tojás sárgája

6 tojás fehérje
20 dkg cukor

A pudingport a cukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, felöntjük a vízzel és felfőzzük.
A tojások fehérjét a cukorral gőz fölött keményre felverjük majd a két masszát lazán összekeverjük.

A tortaformát kibéleltem folpacc fóliával, kiraktam körben és az alját babapiskótával, kicsit meglocsoltam a befőtt levével.
Egy réteg sárga krém következett, aztán a befőttből tettem rá egy réteget ami egy trópusi keverék volt. Aztán megint a krém és a tetejére ismét gyümölcs ami most eperrel bővült.
Az egészet leöntöttem gyümölcskocsonyával amihez a befőtt maradék levét is felhasználtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése