Én az ünnepeken kívül is mindig gyártom a sütiket, amikor jönnek az unokáim az a gyakori kérdés mit sütöttél Nagyi! Így mindig kell lenni valami finomságnak, arról nem is beszélve, hogy én is szeretem.
A barátnőm lánya cukrász, nagyon finom sütiket süt tőle kaptam a következő receptet.
Mandulás lepény - Zsókától
Tészta:
6 db tojás
25 dkg margarin
31 dkg cukor
31 dkg liszt
1/2 csomag szalalkáli
1 mandula aroma - zöld
kakaópor
A cukrot a margarinnal jól kikeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet és a szalalkálit, majd a tojások habbá vert fehérjét.
Három részre osztjuk: - egyet sárgán sütünk
- egybe kakaót teszünk
- a harmadikba a mandula aromát
Sütőpapírra terítve sütjük, 180 fokon.
(Aki még nem használt szalalkálit, ne lepődjön meg, penetráns illatok terjengenek amikor a tészta sül, de ahogy kihűl eltávozik a szag is.
Én az ilyen jellegű süteményeket akkor szeretem sütni amikor nincs itthon senki, megkímélem magam a megjegyzésektől, hogy már megint hú.. szagút sütök.
Azért megijedni nem kell tőle mert a tészta nagyon finom lesz tőle, csak senkinek ne engedjük kinyalni a tálat.)
Krém:
20 dkg margarin
20 dkg cukor
2 vaníliás cukor
7 dl tej
4 púpos kanál liszt
A cukrot és a margarint habosra keverjük.
A tejet a vaníliás cukorral és a liszttel sűrűre főzzük, amikor kihűlt hozzákeverjük a margarinos keveréket és a lapok közé töltjük.
A tetejére csokimázat teszünk, én tortabevonót szoktam.
A csokit vízfürdőben felolvasztom, annyi étolajat keverek hozzá, hogy jól kenhető legyen.
Túrótorta - Zsókától
25 dkg margarin
20dkg porcukor
3 tojás sárgája
50 dkg tehéntúró
3 vaníliás cukor
1 citrom héja és leve
kevés tejföl
0,5 l tej
1 evőkanál kristálycukor
1 tasak zselatin 20g
A margarint a porcukorral és a tojássárgájával habosra keverjük.
A túrót a vaníliás cukrot a citromhéját, a levét és egy kevés tejfölt összekeverjük.
A tejet a zselatinnal és a cukorral kikeverjük és 10 percig állni hagyjuk. Majd felforraljuk és ha kihűlt összekeverjük a két előző masszával.
Tortaformába öntjük és ha kicsit keményedik gyümölccsel díszítjük és gyümölcskocsonyával leöntjük.
Én őszibarack befőttel készítettem és a gyümölcskocsonyához a befőtt levét is felhasználtam, ez volt a fiam szülinapi tortája.
Babapiskótás torta sárga krémmel és gyümölccsel (Ex-has)
Boróka szülinapjára azt kérte a lányom valami könnyű krémes babapiskótás tortát süssek.
Mindenhol keresgettem, de egy az egyben kedvemre valót nem találtam, így magam alkottam egyet.
1 csomag babapiskóta 25 dkg
Gyümölcs, vagy befőtt
Sárga krém:
0,5 l víz
15 dkg cukor
2 cs vaníliás pudingpor
6 tojás sárgája
6 tojás fehérje
20 dkg cukor
A pudingport a cukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, felöntjük a vízzel és felfőzzük.
A tojások fehérjét a cukorral gőz fölött keményre felverjük majd a két masszát lazán összekeverjük.
A tortaformát kibéleltem folpacc fóliával, kiraktam körben és az alját babapiskótával, kicsit meglocsoltam a befőtt levével.
Egy réteg sárga krém következett, aztán a befőttből tettem rá egy réteget ami egy trópusi keverék volt. Aztán megint a krém és a tetejére ismét gyümölcs ami most eperrel bővült.
Az egészet leöntöttem gyümölcskocsonyával amihez a befőtt maradék levét is felhasználtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése