Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 13., kedd

Egyszerű kis finomság: Kirántott dara

Horváth Ilona: Szakácskönyv 185. oldal

Dararúd: Egyszerű, gyors.


10dkg dara
0,5 L tej
2 egész tojás
10 dkg morzsa
A sütéshez olaj vagy zsír


A forró tejben a darát sűrűre főzzük. A tejet vízzel is vegyíthetjük, úgy kevesebb tojás kell.
Ha kihűlt hozzáadjuk a tojásokat, ha nagy a tojás elég egy is, de ha több tojást adunk hozzá, könnyebb, kevesebb zsiradékot vesz fel a sütésnél.
Jól eldolgozzuk, megsózzuk, 10 cm hosszú és 3 cmszéles rudakat formálunk, és a morzsában megforgatjuk.
Forró zsiradékban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Készíthetjük pogácsa formában is.

Ezt a receptet ha valaki elolvassa, gondolhatja nem lehet rossz, talán majd valamikor kipróbálom.
Nekem emlékeket, illatokat az édesanyámat jelenti.
Amikor hazaértem és beleszimatolva a levegőbe,- juj kirántott darát sütöttél- ez volt az első kérdésem.
Amikor a lányom egy karikát rajzolt a kicsi tenyerébe és azt mondta - Mama ilyet süssél nekünk, tudod lekvárral kell enni. - és Édesanyám kitalálta mit szeretne.

Amikor még dolgoztam gyakran vittem magamnak ebédre, a kolléganőim nem ismerték, de mindenkinek ízlett.

Üzenem hát mindenkinek: gyors és egyszerű és nagyon nagyon finom.
Én persze a só mellé belecsempészek egy kis vaníliás cukrot is mert így még csábítóbb az illata, persze az ízét sem rontja el.
Finom házi baracklekvárral az igazi, de porcukorral tejföllel sem kutya!

Egy jó kis gulyásleves, vagy raguleves után ebédre is megfelel.
Persze én ebben a formában már nem ehetem, de szója vagy rizstejből készítek magamnak is.
A mai napig mindegyikőnk kedvence, nagy bánatomra az unokáimnak nem ízlik, de majd csak megszeretik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése