Sárgabarackos gombóc
Karimankó
Sárgabaracklekvárral töltött barátfüle
Karimankó töltelékkel
Krumplinudli avagy angyalbögyölő és még ki tudja mi mindent lehet készíteni burgonyás tésztából.
Burgonyás tészta:
1 kg burgonya
30 - 40 dkg liszt
1 - 2 kanál búzadara
2 evőkanál olaj
1 tojás
só
A megfőtt és áttört burgonyát összegyúrjuk a többi hozzávalóval és már készíthetjük is belőle amit szeretnénk, sósan vagy édesen.
A liszt és a dara mennyisége függ a burgonyától, ha vizesebb többet is felvesz, ilyenkor szoktam bele még egy tojást tenni, hogy jó ruganyos legyen a tészta.
Szilvás, sárgabarackos gombóc:
Gombócból én a sárgabarackosat jobban szeretem mint a szilvásat.
Fagyasztok le barackot is szilvát is hogy télen is tudjak készíteni. Nem várom meg amíg a gyümölcs teljesen felenged mert akkor szétfolyik, félig fagyosan teszem a gombócba, közepébe egy kanál fahéjas vaníliás kristálycukrot teszek.
A tésztát kinyújtom és egy nagyobb pohárral köröket szaggatok belőle, így töltöm be, szép egyforma gombócok lesznek belőle.
A zsemlemorzsát kicsit megpirítom, öntök rá pár kanál forró vizet, majd még kicsit kevergetem, így a morzsa kicsit puhább lesz.
A gombócokat kifőzöm, zsemlemorzsába forgatom és jól belakunk belőle.
Ami nem fogy el lefagyasztom.
Bedobozolom, a doboz teteje alá folpack fóliát is teszek és a dobozt még egy nylon zacskóba is jól bekötöm. A tésztafélék fagyasztáskor nagyon beveszik a hűtö szagát ezért nem árt az óvatosság.
Amikor előveszem, úgy fagyosan irány a mikró, ha felmelegedett lehet is enni.
Lekváros derelye vagy " barátfüle":
Tésztája ugyanaz, csak lekvár a belseje, szilva vagy barack.
Van egy ügyes szerkentyűm aminek az egyik fele kiszaggatja, a másik fele összenyomja a derelyét így egyszerű.
Ugyanúgy járok el vele mint a gombóccal, ezt is szoktam fagyasztani.
Karimankó:
Ezt a "csuda micsodát" a NO SALTY Webszakácskönyvben találtam és megtetszett.
Alaptésztája nem teljesen ugyanaz mint ez a burgonyás tészta recept, de úgy gondoltam az a kis különbség biztosan nem számít és így is volt.
Egyszer kipróbáltam amikor a barátfülét készítettem, az egyik felébe tettem egy kis sajtot is.
Ízlett aztán elgondolkodtam rajta biztosan nem rontaná el valami kis töltelék sem azt is kipróbáltam és finom lett.
Íme:
A tésztát kinyújtottam kerek lapocskákat szaggattam belőle, ezt megkentem olvasztott margarinnal, ezt összetekertem aztán még egyszer csigavonalban is .
160 fokon légkeveréssel sütöttem amíg kicsit megpirult.
Finom az íze mint egy jó krumplis pogácsának.
Amikor a gombócot készítettem elfogyott a barack, de még volt tészta, úgy gondoltam kipróbálom töltelékkel is.
Apróra vágtam hagymát, zöldpaprikát paradicsomot, tettem bele egy kevés saját készítésű zöldségkeveréket ezt kevertem a felolvasztott margarinba és úgy csavartam össze.
Egy két csiga közepébe dugtam egy kis darabka sajtot is.
Nagyon finom lett, már kigondoltam, hogy esetleg virslis, sonkás vagy kolbászos töltelékkel is ki fogom próbálni.
Amit még nem próbáltam ki, - de ami késik nem múlik - a " Főzzünk könnyedén" receptkártyáim közt találtam:
Krumplinudli savanyú káposztával:
A burgonyás tésztából kisujjnyi nudlikat gyúrni, kifőzni.
Papir törlőre kiszedve le kell szikkasztani.
A savanyú káposztából hagymával borssal, babérlevéllel párolt káposztát kell készíteni.
Kevés zsiradékon a megszikkadt nudlikat pirosra sütni, majd a káposztával összekeverni.
Én húsevő vagyok, ha kipróbálom biztosan csempészek bele egy kis sonkát, vagy bacon szalonnát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése