Szeretem a sütőben sült ételeket, mert az előkészületeket leszámítva nincs velük sok macera. Nem kell mellettük állni, előre is össze lehet rakni, aztán csak kisütni amikor kell.
Görög rakott burgonya:
1 kg burgonya
40 dkg darált hús
2 evőkanál olaj
5 dkg vaj
1 nagy vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis doboz paradicsompüré
só, őrölt bors
ételízesítő
1 késhegynyi babérlevélpor
Basamellmártáshoz:
3 evőkanál liszt
3 dl tej
3 dkg vaj
só, egy csipet szerecsendió
Az olajon az apróra vágott hagymát megpároljuk, majd az áttört fokhagymát és a darált húst is átsütjük rajt.
Paradicsompürével, babérlevélporral, ételízesítővel és kevés sóval borssal ízesítjük.
Saját levében először, majd mindig kicsi vizet hozzáöntve puhára pároljuk.
Egy másik lábosban a meghámozott, karikára vágott burgonyát a vajon sóval csipetnyi szerecsendióval egy kevés vízzel puhára pároljuk.
A mártáshoz a tejet a liszttel simára keverjük, beledobjuk a vajat, sóval, szerecsendióval ízesítjük, kevergetve sűrűre főzzük.
A burgonya felét egy tűzálló tálba terítjük, rárakjuk a húst a maradék burgonyával beterítjük, bevonjuk a besamelmártással.
Addig sütjük amíg a teteje megpirul.
"Tepsis krumpli" Bacon szalonnával:
1 kg burgonya
2 közepes hagyma
só
olaj
10 dkg füstölt szalonna
1 csomag Bacon szalonna
A burgonyát megpucoljuk hasábokra vágjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, a füstölt szalonnát, ha van házit, vékonyra szeljük és felcsíkozzuk. Ezeket egy tálban összekeverjük, enyhén sózzuk, attól függ milyen sós a szalonna, teszünk rá 1-2 kanál étolajat és beleterítjük egy gáztepsibe.
200 fokon lehetőleg légkeveréssel, addig sütjük amíg a burgonya megsül.
Akkor kivesszük a sütőből és rátesszük a Bacon szalonnát, vagy esetleg virslit, addig visszatesszük a sütőbe amíg a szalonna ropogósra sül.
Finom savanyúsággal, egyszerű és finom ebéd.
Lecsós tepsis hús:
1,5 kg burgonya
75 dkg disznóhús, tarja vagy comb, szeletelve
0,5 l kész lecsó
só, bors
olaj
A burgonyát karikára vágjuk, sózzuk.
A húst sózzuk borsozzuk, kevés olajon hirtelen pirosra sütjük.
A hússzeleteket tepsi aljára rakjuk, ráöntjük a kész lecsót, és befedjük a burgonyával. Rálocsoljuk a hússütés után megmaradt olajat, alufóliával befedjük. 250 fokon addig sütjük amíg a burgonya megpuhul ez kb.. 30-35 perc.
Levesszük róla a fóliát és visszatesszük a sütőbe amíg a burgonya kicsit megpirul.
Rakott kel:
1 kisebb kelkáposzta
0,5 kg darált hús
2,5 dl rizs
2 db vöröshagyma
olaj, vagy margarin
só, bors, majoránna, pirospaprika
Besamelmártás: 3 dl tej, 3 evőkanál liszt, 3 dkg vaj, só.
A kelkáposztát felkockázzuk és sóval, majoránnával ízesítve megfőzzük.
A darált húsból, a hagymával pirospaprikával pörköltet készítünk, borsozzuk és egy kevés majoránnával ízesítjük.
A rizst a szokásos módon elkészítjük: zsiradékon fehéredésig pirítjuk, dupla mennyiségű vízzel, vagy húslevessel felengedjük, puhára pároljuk.
A besamelmártáshoz a tejet a liszttel simára keverjük,beledobjuk a vajat vagy margarint és sűrűre főzzük.
A kelkáposztát leszűrjük, a tepsi aljára kenünk egy kevés besamelmártás mártást erre ráterítjük a kelkáposzta felét.
Erre terítjük a rizst, majd a pörköltet és befedjük a maradék káposztával.
A tetejét bevonjuk a besamelmártással és a sütőben pirosra sütjük.
Aki még fokozni szeretné tehet rá tejfölt is, vagy "Urambocsá" akár sajtot is reszelhet a tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése