Keresés ebben a blogban

2012. március 24., szombat

Ebéd a sütőben!

Szeretem a sütőben sült ételeket, mert az előkészületeket leszámítva nincs velük sok macera. Nem kell mellettük állni, előre is össze lehet rakni, aztán csak kisütni amikor kell.


Görög rakott burgonya:

1 kg burgonya
40 dkg darált hús
2 evőkanál olaj
5 dkg vaj
1 nagy vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis doboz paradicsompüré
só, őrölt bors
ételízesítő
1 késhegynyi babérlevélpor

Basamellmártáshoz:
3 evőkanál liszt
3 dl tej
3 dkg vaj
só, egy csipet szerecsendió

Az olajon az apróra vágott hagymát megpároljuk, majd az áttört fokhagymát és a darált húst is átsütjük rajt.
Paradicsompürével, babérlevélporral, ételízesítővel és kevés sóval borssal ízesítjük.
Saját levében először, majd mindig kicsi vizet hozzáöntve puhára pároljuk.

Egy másik lábosban a meghámozott, karikára vágott burgonyát a vajon sóval csipetnyi szerecsendióval egy kevés vízzel puhára pároljuk.

A mártáshoz a tejet a liszttel simára keverjük, beledobjuk a vajat, sóval, szerecsendióval ízesítjük, kevergetve sűrűre főzzük.

A burgonya felét egy tűzálló tálba terítjük, rárakjuk a húst a maradék burgonyával beterítjük, bevonjuk a besamelmártással.
Addig sütjük amíg a teteje megpirul.



"Tepsis krumpli" Bacon szalonnával:

1 kg burgonya
2 közepes hagyma


olaj
10 dkg füstölt szalonna
1 csomag Bacon szalonna

A burgonyát megpucoljuk hasábokra vágjuk, a hagymát vékonyan  felszeleteljük, a füstölt szalonnát, ha van házit, vékonyra szeljük és felcsíkozzuk. Ezeket egy tálban összekeverjük, enyhén sózzuk, attól függ milyen sós a szalonna, teszünk rá 1-2 kanál étolajat és beleterítjük egy gáztepsibe.
200 fokon lehetőleg légkeveréssel, addig sütjük amíg a burgonya megsül.
Akkor kivesszük a sütőből és rátesszük a Bacon szalonnát, vagy esetleg virslit, addig visszatesszük a sütőbe amíg a szalonna ropogósra sül.
Finom savanyúsággal, egyszerű és finom ebéd.




Lecsós tepsis hús:

1,5 kg burgonya
75 dkg disznóhús, tarja vagy comb, szeletelve
0,5 l  kész lecsó
só, bors
olaj

A burgonyát karikára vágjuk, sózzuk.
A húst sózzuk borsozzuk, kevés olajon hirtelen pirosra sütjük.
A hússzeleteket  tepsi aljára rakjuk, ráöntjük a kész lecsót, és befedjük a burgonyával. Rálocsoljuk a hússütés után megmaradt olajat, alufóliával befedjük. 250 fokon addig sütjük amíg a burgonya megpuhul ez kb.. 30-35 perc.
Levesszük róla a fóliát és visszatesszük a sütőbe amíg a burgonya kicsit megpirul.




Rakott kel:

1 kisebb kelkáposzta
0,5 kg darált hús
2,5 dl rizs
2 db  vöröshagyma
olaj, vagy margarin
só, bors, majoránna, pirospaprika

Besamelmártás: 3 dl tej, 3 evőkanál liszt, 3 dkg vaj, só.

A kelkáposztát felkockázzuk és sóval, majoránnával ízesítve megfőzzük.
A darált húsból, a hagymával pirospaprikával pörköltet készítünk, borsozzuk és egy kevés majoránnával ízesítjük.
A rizst a szokásos módon elkészítjük: zsiradékon fehéredésig pirítjuk, dupla mennyiségű vízzel, vagy húslevessel felengedjük, puhára pároljuk.
A besamelmártáshoz a tejet a liszttel simára keverjük,beledobjuk a vajat vagy margarint és sűrűre főzzük.

A kelkáposztát leszűrjük, a tepsi aljára kenünk egy kevés besamelmártás mártást erre ráterítjük a kelkáposzta felét.
Erre terítjük a rizst, majd a pörköltet és befedjük a maradék káposztával.
A tetejét bevonjuk a besamelmártással és a sütőben pirosra sütjük.
Aki még fokozni szeretné tehet rá tejfölt is, vagy "Urambocsá" akár sajtot is reszelhet a tetejére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése