Így nem tudom egyszerű földi halandó hogyan tud szert tenni disznóvágáson kívül erre az alapanyagra.
Nekem ez szerencsére nem gond minden évben megvan a betevő "hájunk".
Mindenki szereti a családban sokféleképpen készítem.
A nagy kedvenc:
Kelt hájas kifli:
25 dkg ledarált háj
50 dkg liszt
3 tojás sárgája
5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
kevés tej
1 kanál ecet
A hájat az ecetet a tojások sárgáját összemorzsoljuk.
Kevés tejben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk, kevés sóval összegyúrjuk az egészet és a duplájára kelesztjük.
Annyi tejet tegyünk hozzá, hogy jól gyúrható lágy tészta legyen.
Ha megkelt nyolc felé vágjuk, gombócozzuk és külön sodorjuk.
Majd mindegyiket nyolc felé vágjuk, a szélesebb felét töltjük és összetekerjük.
Forró sütőben sütjük. 200 fok, légkeverés 180 fok.
Amikor kisült még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Tölteni lehet: lekvárral
gesztenyével
dióval, mákkal : a három tojás fehérjét jó keményre felverjük és a cukrozott diót
vagy mákot belekeverjük.
Búrkifli:
50 dkg liszt
25 dkg háj
1 tojás
egy csipet só
1 kávéskanál porcukor1 kávéskanál ecet
1 kanál tejföl
A liszthez hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót, a cukrot, az ecetet a tejfölt, egy kevés vízzel összegyúrjuk.
Kinyújtjuk és a közepére tesszük a hájat.
Ráhajtogatjuk a tésztát minden oldalról, majd fél órát pihentetjük.
Ismét nyújtjuk és hajtogatjuk még kétszer.
Utána kinyújtjuk, kb. 10 cm- es csíkokra vágjuk, beletesszük a tölteléket, beletekerjük és 8-10 cm es darabokra vágjuk, kifliformára hajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk cukros dióval.
Forró sütőbe tesszük, 200 fokra vagy 180 légkeverésre, hogy szépen ki tudjon levelesedni.
Dió és mák töltelék:
6 tojás fehérjét 10 dkg cukorral felverjük.
10 dkg cukorból kicsi vízzel szirupot főzünk, és még melegen de nem forrón a felvert tojásfehérjébe keverjük.
Elfelezzük a felébe mák a másik felébe dió kerül.
Almás batyu:
A tészta ugyanaz mint a Búrkiflié, csak kinyújtás után négyzetekre vágjuk és almával töltjük a négy sarkát ráhajtjuk. Tojással megkenjük és megszórjuk kristálycukorral.
Almatöltelék:
Az almát meghámozom, kockára vágom. Megszórom cukorral, öntök rá egy kevés citromlevet, teszek rá vaníliás cukrot, őrölt szegfűszeget, fahéjat, egy kis citromhéjat összekeverem.
Beteszem a mikróba és puhára párolom, ha túl sok a leve egy kis darált kekszet keverek hozzá.
Ezzel nincs még vége a hájas tészta repertoárjának, de azt majd máskor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése