Keresés ebben a blogban

2011. október 7., péntek

A hájastészta dícsérete.

Igazából azt sem tudom hentesnél lehet-e hájat kapni?
Így nem tudom egyszerű földi halandó hogyan tud szert tenni disznóvágáson kívül erre az alapanyagra.
Nekem ez szerencsére nem gond minden évben megvan a betevő "hájunk".
Mindenki szereti a családban sokféleképpen készítem.
A nagy kedvenc:

Kelt hájas kifli:







25 dkg ledarált háj
50 dkg liszt
3 tojás sárgája
5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
kevés tej
1 kanál ecet

A hájat az ecetet a tojások sárgáját összemorzsoljuk.
Kevés tejben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk, kevés sóval összegyúrjuk az egészet és a duplájára kelesztjük.
Annyi tejet tegyünk hozzá, hogy jól gyúrható lágy tészta legyen.

Ha megkelt nyolc felé vágjuk, gombócozzuk és külön sodorjuk.
Majd mindegyiket nyolc felé vágjuk, a szélesebb felét töltjük és összetekerjük.
Forró sütőben sütjük. 200 fok, légkeverés 180 fok.

Amikor kisült még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Tölteni lehet: lekvárral
                    gesztenyével
                    dióval, mákkal : a három tojás fehérjét jó keményre felverjük és a cukrozott diót       
                    vagy mákot belekeverjük.


Búrkifli:



50 dkg liszt
25 dkg háj
1 tojás
egy csipet só
1 kávéskanál porcukor1 kávéskanál ecet
1 kanál tejföl

A liszthez hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót, a cukrot, az ecetet a tejfölt, egy kevés vízzel összegyúrjuk.
Kinyújtjuk és a közepére tesszük a hájat.
Ráhajtogatjuk a tésztát minden oldalról, majd fél órát pihentetjük.
Ismét nyújtjuk és hajtogatjuk még kétszer.

Utána kinyújtjuk, kb. 10 cm- es csíkokra vágjuk,  beletesszük a tölteléket, beletekerjük és 8-10 cm es darabokra vágjuk, kifliformára hajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk cukros dióval.
Forró sütőbe tesszük, 200 fokra vagy 180 légkeverésre, hogy szépen ki tudjon levelesedni.

Dió és mák töltelék:

6 tojás fehérjét 10 dkg cukorral felverjük.
10 dkg cukorból kicsi vízzel szirupot főzünk, és még melegen de nem forrón a felvert tojásfehérjébe keverjük.
Elfelezzük a felébe mák a másik felébe dió kerül.

Almás batyu:

A tészta ugyanaz mint a Búrkiflié, csak kinyújtás után négyzetekre vágjuk és almával töltjük a négy sarkát ráhajtjuk. Tojással megkenjük és megszórjuk kristálycukorral.

Almatöltelék:

Az almát meghámozom, kockára vágom. Megszórom cukorral, öntök rá egy kevés citromlevet, teszek rá vaníliás cukrot, őrölt szegfűszeget, fahéjat, egy kis citromhéjat összekeverem.
Beteszem a mikróba és puhára párolom, ha túl sok a leve egy kis darált kekszet keverek hozzá.

Ezzel nincs még vége a hájas tészta repertoárjának, de azt majd máskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése