Úgy látszik az idén nem csak a cseresznye hanem a meggy is jól érezte magát, mert a fiam a barátjától kapott vagy 20 kilót.
Ezt sem lehet kihagyni hiszen a finom meggyes piskóta mindannyiunk kedvence.
Ebből most kapkodás nélkül nagy odafigyeléssel pincés meggyet készítettem, nem is lett semmi baja.
Ám meggy még mindig akadt bőven, gondoltam ha kapjuk azt sem szabad elkótyavetyélni, majd abból készítek befőttet, no de csak egy keveset, mer már sem üvegem sem helyem nem nagyon van.
Jött is a meggy, mellé üvegeket is kaptam, egy szavam sem lehet.
Ismét üvegekkel csörömpöltem, a meggymagozóval mérgelődtem.
Persze a meggy nem lett kevés, így kitaláltam mit lehetne még készíteni belőle, a befőttön kívül.
Meggyital:
A meggyet kimagoztam és vízzel felengedve leturmixoltam.
Cukrot tettem bele, nem mértem , kóstoltam. Egy kis szegfűszeg, fahéj, citromlé, tartósítószer nátrium benzoát,egy mokkáskanál borkén por, hogy szép maradjon a színe.
Összeforraltam és üvegekbe raktam, nagyon finom lett
Meggybefőtt:
Most magozva tettem el, mert így befőttnek lehet, hogy nem lesz nagy keletje, de sütibe vagy mártásnak, gyümölcssalátába jó lesz mert kicsit lágyabb az íze mint a pincés meggynek.
Szirupot főztem 1 liter vízhez 40 dkg. cukrot, fahéjat szekfűszeget, citromsavat és tartósítószert tettem.
A forró szirupba adagonként beleöntöttem a meggyet csak addig hagytam benne amíg a színe kicsit megváltozott. Üvegekbe szedtem, amikor mind kész lett a szirupot újra forraltam a meggyel teli üvegekbe mertem. Az üvegtető alá folpack fóliát tettem és száraz dunsztba a hűtőtáskába tettem.
Körtebefőtt:
Körteimádó vagyok amellett, hogy mindenféle gyümölcsöt szeretek.
A körtét is a fiam barátjától kaptuk, nem tudom mi a neve ilyenkor aratás idején érik, minálunk búzaérő körtének hívták.
Félbevágtam, a magházát kivettem, annyi vizet öntöttem rá egy nagy fazékban, hogy éppen ellepje.
Cukrot, citromsavat, szegfűszeget, fahéjat, borkén port, tartósítószert tettem bele.
Felforraltam, ahogy felforrt mindjárt le is zártam, nem akartam, hogy szétessen.
Egy szűrőkanállal üvegekbe szedtem, a levét újra felforraltam és a körtére mertem. Folpack a tető alá, hűtőtáska a dunszt.
Őszibarack lekvár:
Nagyon jó érett őszibarackot kapott a lányom Lelléről jövet, szinte hihetetlen 100 forint volt kilója.
Lehúztam a héját és krumplitörővel összezúztam.
Addig főztem amíg az apró darabok teljesen megpuhultak és egy kicsit elfőtte a levét. A barack tisztán 6,5 kiló volt 3,5 kiló cukrot tettem hozzá. Ebbe is tettem fahéjat, szekfűszeget, bokén port citromsavat, tartósítót és kilónként 1 vanillincukrot, fincsi lett.
Tavaly főztem először ilyen lekvárt, csak úgy próba képen, nagyon ízlett mindenkinek.
Sárgabarack befőtt és lekvár:
Befőtt:
A barackot hasonlóképpen tettem el mint a meggyet, csak 30 dkg cukrot számítottam 1 liter vízhez mert a barack édes volt.
Lekvár:
A barackot húsdarálón ledaráltam, addig főztem amig kicsit elfőtte a levét.
1 kiló gyümölcshöz 35 dkg cukrot számítottam. Szintén jöttek a fűszerek, a borkén a tartósító.
Aztán üvegekbe és a dunszt.
Csodás már majdnem tele van a spájz pedig még nincs is vége a nyárnak és hol van még az ősz, a savanyúságokkal.
Hogy csináltam amikor még dolgoztam? Pedig akkor is mindig így tele volt, szeretem ezt a látványt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése