Keresés ebben a blogban

2011. február 9., szerda

Tésztagyurma

A só - liszt gyurma azért nagyon jó,mert olyan mint az "igazi" tészta és a gyerekek nagyon szeretnek " igazi" dolgokkal játszani.
Otthon bármikor elkészíthető, semmilyen szintetikus anyagot nem tartalmaz. Hűtőben sokáig eláll egy nylonzacskóba csomagolva.
Természetes anyagokkal színezhető : cékla, feketekávé, kakaó, spenót, kurkuma.
 Amellett, hogy jó játék erősíti ügyesíti a kis kezeket. Amíg az édesanya a konyhában foglalatoskodik mellette dolgozhat a kicsi is.
Természetesen az első alkalmakkor maradjunk mellette gyurmázzunk együtt.Ez is olyan tevékenység amihez megtanulandó illemszabályok tartoznak. Csak az asztalnál lehet vele játszani, nem lehet dobálni, szájba venni. A szájba vételről hamar lemondanak hiszen a gyurma fele só.
Adjuk meg a módját a játéknak, jó ha gyúrótáblát kap de ez nem fontos elég egy viaszosvászon terítő hogy könnyebben fel tudjunk takarítani utána. Kaphatnak kis kötényt, hogy ne legyen maszatos a ruhájuk, ez tetszeni szokott nekik főleg ha anyának vagy a nagyinak is van köténye amikor főz.
Másfél évesen csak nyomkodják, böködik, csipkedik, számukra kisebb darabok ideálisak.
Később adhatunk nekik kis süteménykiszúrókat, műanyag játékkést. Bobóka nagyon szereti vagdosni, Ő már kis gyerekkéssel "dolgozik".
Eleinte én gyúrtam össze ő vagdosta. Most már összegyúrni is tudja, van, hogy félóránál tovább is eljátszik vele. Ő már segít nekem sütit is sütni.
Nagyobb gyermekek figurákat is tudnak már készíteni. Ez az anyag azért jó mert meg lehet szárítani és megmarad.
Ajándékok készítésére is nagyon jó, anyák napjára egy tésztagyurmából készített tenyérlenyomat úgy gondolom minden anyának és nagyinak szívet melengető ajándék lehet.
Télen a radiátoron vagy a sütőben alacsony hőfokon nyitott ajtónál jól szárítható.
Szárítás után is festhető.

Hozzávalók:  0,5 kg liszt
                       0,5 kg só
                       víz 1-2 dl

Elkészítés:  1 dl vízben oldjuk fel a sót amennyire csak lehet, aztán tegyük bele a lisztet és még annyi vizet,   hogy jól gyúrható nem ragadós állagú tésztát kapjunk.
Lehet beletenni egy kevés étolajat így fényesebb lesz de nem fontos. Ha színezzük a színezéket számoljuk bele az alapanyagba.
A tárolás során elvizesedhet, akkor egy kis liszttel átgyúrhatjuk.Készítsünk újat ha a színe megváltozik.
Egy gyermeknek a mennyiség fele is elegendő.
JÓ JÁTÉKOT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése