40 dkg liszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
15 dkg cukor
8 dkg zsír
Tészta:
A zsírt a tojással és a cukorral habosra keverjük és a szódabikarbónás liszttel összegyúrjuk.
Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható legyen.
Két lapot sütünk belőle.
Krém:
Fél liter tejet 4 kanál liszttel sűrűre főzünk, 25dkg margarint 30 dkg cukorral habosra keverünk.
A kihűlt pépet és a margarinosat összekeverjük, teszünk bele 1 vanillincukrot.
Megkenjük vele az egyik lapot, majd a másikat a tetejére tesszük.
A tetejét jól megszórjuk vaníliás porcukorral.
Csak másnap szeleteljük, mert a tésztának kicsit meg kell gyöngülnie a krémtől.
Ez az eredeti recept. Mivel sajnos tejérzékeny vagyok és a tejnek minden alkotóelemét ki kell hagynom az étrendemből leírom én hogy készítem.
Igazából minden krémes süteményt így készítek.
A tésztába természetesen nem tejfölt teszek, hanem egy kevés ásványvizet.
A tej helyett szójatejet és tejmentes margarint használok.
A szójatejbe nem csak a lisztet főzöm bele hanem a cukrot is beleteszem. Amikor a massza még langyos belekeverem a margarint. Csak annyira legyen meleg, hogy a margarin ne elolvadjon csak meglágyuljon. Utána jó habosra keverem.
A tejmentes margarinból kicsapódik a víz ha nem így készítem.
Aki nem tudja, hogy így készítem nem veszi észre a különbséget. ( Tulajdonképpen az sem aki tudja.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése