Ez a sütemény az egyik nagy kedvenc a családban.
A "klasszikus" linzertészta recept hozzávalói:
20dkg vaj
30dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg dióbél
1 citrom reszelt héja
1 csipet vanillincukor
1 tojás
Ennek az adagnak a háromszorosánál kevesebbel már el sem kezdem, nem tudok annyit sütni ami egy-kettőre el ne fogyna.
Amúgy sokáig eláll.
A hozzávalókat összegyúrom majd 3-4 mm vastagságúra nyújtom.A hozzávaló kiszúróval kiszaggatom, bár másfajtát is lehet használni tetszés szerint.
Bele ritkán teszek dióbelet, inkább a tetejére. Kristálycukorral összekeverem a darált diót, a felső lapokat bekenem felvert tojással és belefordítom a diós keverékbe, úgy teszem a tepsibe. Így mindenhol egyformán lesz rajta, nagyon dekoratív és főleg finom.
A "csipet" vanillincukor nálam minden adaghoz egy egész tasak, mert vaníliaimádók vagyunk.
A tripla adaghoz én adok egy sütőport, mert úgy omlósabb és nekem úgy jobban ízlik.
(A citrom héját krumplihámozóval szoktam egész vékonyan levágni, majd megszárítom. Kristálycukorral összekeverve kávédarálóval finomra őrlöm, jól zárható üvegben sokáig megmarad. Így ha nincs itthon friss citrom akkor is mindig kéznél van.)
Nem kell sokáig sütni mert akkor nagyon kiszárad és megkeményedik.
180-200 fokon tíz perc.
Miután kihűlt az alsó lapokat vastagon megkenem saját készítésű sárgabarack lekvárral és ráteszem a diós felső lapokat.
Juj, összefutott a nyál a számban, azt hiszem hamarosan sütnöm kell egy "adagot".
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése