Pitealma másképpen:
Gondoltam egy nagyot az almás sütiknek való almát megpróbálom úgy eltenni ahogy a pincés meggyet szoktam.
Az almát hámozás nélkül, csak a magházát és a hibás részeket kivágva húsdarálón ledaráltam.
10 kg almához 1 kg cukrot, 2 dl 10% os ecetet 15 g nátrium benzoátot és egy fél kávéskanál borként tettem.
Többször megkevertem és amikor a cukor már teljesen elolvadt üvegekbe raktam.
Ugyanígy tettem el körtét is, sütöttem már pitét úgy, hogy egy üveg alma és egy üveg körte keverékéből készítettem a tölteléket nagyon finom lett.
Almás pite:
Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 egész tojás
1 sütőpor
pici só
Töltelék:
2 üveg pitealma, vagy kb. 1,5 kg alma
Cukor ízlés szerint
2 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
A tölteléket megpároljuk, hogy kicsit elmenjen a leve, ha még így is túl híg kekszmorzsával lehet sűríteni, de ne tegyünk bele túl sokat. Hagyjuk langyosra hűlni. Én a mikróban szoktam megpárolni, egyszerűbb mert nem kell folyamatosan kevergetni.
A hozzávalókat összegyúrjuk, két részre osztjuk. Kicsit lágy tészta lesz belőle így én a sütőpapíron szoktam kinyújtani egyszerűbb a tepsibe tenni.
Beletöltjük a tölteléket rátesszük a másik lapot.
Villával jó sűrűn megszurkáljuk, egy felvert tojással bekenjük és megszórjuk kristálycukorral.
180 fokos előmelegített sütőben légkeveréssel megsütjük amíg szép piros lesz a teteje.
Fordított almás krémes:
Mivel fordított fordítva is kezdjük:
Az almás piténél leírt tölteléket leterítjük egy sütőpapírral, vagy alufóliával kibélelt tepsibe.
Piskóta:
6 tojás
3 dl kristálycukor
4 dl liszt
1 mokkáskanál sütőpor
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, beleszitáljuk a sütőporos lisztet.
Rásimítjuk az alma tetejére és megsütjük, amikor megsült kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihülni.
Elkészítjük a krémet.
Krém:
1 csomag vaníliapuding
3 dl tej
7 evőkanál kristálycukor
2 vaníliáscukor
25 dkg margarin
A pudingot a tejjel cukorral megfőzzük, ha langyosra hűlt belekeverjük a margarint.
Kikeverjük jó levegősre és a kihűlt alma tetejére kenjük.
Hűtőben jól lehűtjük és csak akkor szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése