1 adag:
5 kg szilva
1 kg cukor
1 dl 10%-os ecet
Tartósítószer.
A szilvát kimagozzuk és a befőző lábosban egyenletesen elterítjük.
Meglocsoljuk az ecettel és rászórjuk a cukrot, hogy lehetőleg mindenhol egyformán legyen a tetején.
Egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap fedő alatt forrásig melegítjük, majd a gázt takarékra téve négy óra hosszát lassan főzzük.
Nem szabad belenyúlni vagy megkeverni!
A főzés végén a szilva kb. a felére esik össze.
A fedőt levéve most már keverjük a lekvárt, a szilvák szétesnek és lekvár állaga lesz a masszának.
Beletesszük a tartósítót, egy kicsit még kevergetjük, majd üvegekbe rakjuk és száraz dunsztba tesszük, kidunsztoljuk.
Ha egyszer elkezdtük keverni, nem hagyhatjuk abba mert leég.
Ez dupla adag volt, főztem négy órát, de még elég sok lé volt alatta, ezért levettem róla a fedőt és fedő nélkül még két órát hagytam főni anélkül, hogy hozzányúltam volna.
Jól elfőtte a levét elkezdtem kavargatni, nagyon finom lett!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése